Lesesalen
Åpningstider i lesesalen:
Statsarkivet:
Onsdag: 09-15
Torsdag: 09-15
NTNU UB:
Onsdag: 09-15
Torsdag: 09-15
Trondheim byarkiv:
Onsdag: 09-15
Arkivsenterets lesesal har ca. 60 plasser som er fordelt på tre rom:
- I det største rommet er det lov å snakke sammen. Her kan små og store grupper sitte, eller de som gjerne vil snakke med andre under arbeidets gang.
- I det mindre rommet skal det være stille.
- Det tredje rommet har vi sammen med Slekt og Data Sør-Trøndelag utviklet til et slektsverksted. Her finnes mikrofilm/mikrokortlesere og pcer med internettoppkobling der man kan søke i dataregistrerte og skannede kilder. Her finner du program som vi abonnerer på, som Ancestry, de svenske basene Arkiv Digital og SVAR, eksklusiv søketjeneste i Nasjonalbibliotekets aviser m.m. Her finnes også en sofa, mye informasjon, DIS sin boksamling m.m. På onsdager kan du treffe medlemmer i Slekt og Data som kan hjelpe deg med din slektsforskning!
På alle lesesalsplasser er det strømuttak, uttak for nettverkskabel og tilgang til trådløst nettverk slik at man kan arbeide med bærbar pc og ha tilgang til Internett. Det er mulig å låne nettverkskabel i lesesalskranken.
Bestilling og henting
Du bestiller arkivmateriale ut fra katalogene på lesesalsekspedisjonen. IKA og UBiT har også kataloger på Internett. Du fyller ut en bestillingsblankett og leverer den i lesesalsskranken. Der kan du også få hjelp til å finne fram i katalogene og med å fylle ut blanketten. Lesesalvakten kan også tipse om arkiv som kan være relevante for ditt arbeid.
IKA har flyttet sine arkiver ut av Dora og har egen lesesal på Båtsmannsgata 5, ca. 300 meter fra Arkivsenteret. Materiale fra de agmle Trondheimskommunene betjenes imidlertid fortsatt i Arkivsenteret. IKA har fast åpningstid i Båtsmannsgata tirsdag og torsdag kl. 9-15, ellers etter avtale.
Regler for bruk av arkivsaker
Våre arkivsaker finnes bare i ett eksemplar. De kan derfor ikke lånes hjem, og når man bruker dem på lesesalen må man være forsiktig. Det er ikke lov å endre rekkefølgen på dokumentene i en pakke. Man får ikke brette ark eller skrive på dem. Protokoller bør settes opp på lesestativ. Det er selvfølgelig ikke lov å spise og drikke på lesesalen – det kan du gjøre i kafeen i 4. etasje.
Tilbakelevering
Når du er ferdig med et arkivmateriale skal du levere det tilbake til lesesalsvakten. Du får da en kvitteringsseddel som viser at du har levert materialet tilbake. Det kan også være lurt å spare på kvitteringen slik at du husker hvilket arkivmateriale du har gått gjennom.
Mikrofilmer / mikrokort
Manntal og lensregnskaper er mikrofilmet, liksom en del kirkebøker som ennå ikke er på nett. Filmene/kortene står framme på mikrofilmlesesalen og kan brukes uten bestilling. Du kan selv forsyne deg med mikrokort/film og sette dem tilbake på plass når du er ferdig. Det er mulig å ta kopier i en spesiell mikrokort/filmlesere.
Referanselitteratur
På lesesalen og i ekspedisjonsområdet finnes bøker som du kan benytte uten bestilling. Her står bygdebøker for Møre og Romsdal, Trøndelag og Nordland. Her finnes oppslagsverk, håndbøker i slektsgransking, i arkivforskning og i administrasjonshistorie. Her finnes også adressebøker og kommuneforhandlinger for Trondheim m.m.
Både statsarkivet og UBiT har store samlinger bøker om lokalhistorie og slektshistorie i sine magasin. Disse kan du bestille i skranken.
Kopiering
Du kan bestille kopier av arkivmateriale i lesesalsskranken. Opp til 10 sider kan gis som hurtigkopi. Større kopibestillinger må journalføres, og kopiene blir sendt i posten.
Vi kan kopiere i A4 og A3 i sort/hvitt, og vi kan ta kopier i A2 til A0 i farge.
Kopiering av byggesaksmapper
Som standard blir dokumenter bestilt fra byggesaksmapper sendt digitalt, men vi kan etter avtale ta papirkopi av utvalgte dokumenter. Ved kopiering av større mengder eller i av originaler større enn A3-format kan kostnader bli fakturert. Det er også mulig å avtale senere henting ved kopi av større mengder materiale.